Škoda predstavila Octaviu RS.Najbrža Octavija svih vremena konačno je ugledala svjetlo dana. Treća generacija ovog sportaša u prodaju bi trebala krenuti ovog kolovoza, no prije toga čeka ju još premijera koju će odraditi na festivalu brzine u Goodwoodu. Ona će se ondje pojaviti u limuzinskoj, a vrlo vjerojatno i u karavanskoj inačici koja je također otkrivena danas…

Nakon niza špijunskih fotografija i službenih slika koje su kradom osvanule na mreži s...vih mreža danas konačno imamo u rukama ono pravo – službene fotografije nove treće generacije Octavije RS koja je već dobila titulu najbrže Octavije koja je ikad napravljena. Da ta tvrdnja drži vodu brinu se dva nova motora posuđena od Golfa GTI i GTD. Tu su dakle 2.0-litreni TSI s 220 KS i 2.0-litreni TDI sa 184 konjske snage. Ti motori upareni sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem ovom novitetu osiguravaju sprint do stotke za 6.8, odnosno 8.1 s.

Uz spomenute motore Octavia RS dobila je i sportski ovjes koji je sada dio standardne opreme. Osim što je RS spušten za 12 mm on je dobio i elektroničku blokadu diferencijala XDS koja poboljšava držanje podloge i smanjuje podupravljanje. Razlučiti Octaviju RS od one klasične nije nimalo teško. Za to se brinu drugačija svjetla, nova prednja maska, novi branici, stražnji difuzor, u crveno obojena kočiona kliješta, sportski ispuh i stražnji spojler. Dodatnu sportsku notu donose i novi aluminijski naplatci dostupni u dimenzijama 17, 18 i 19 cola. Kako to i doliči jednom sportskom automobilu unutrašnjost Octavije dobila je sportska sjedala, kožom presvučen sportski upravljač, drugačije instrumente i sportske nožne komande.