Nova ŠKODA Octavia RS – svjetska premijera u GoodwooduNova ŠKODA Octavia RS je jedna od zvijezda na ovogodišnjem susretu ‚Festival of Speed‘. Nakon ekskluzivne svjetske premijere za međunarodne novinare ŠKODA će novi model predstavljati puna četiri dana u paviljonu marke ŠKODA direktno na trkaćoj stazi. Neposredno prije premijere u paviljonu marke ŠKODA ukupno četiri nove ŠKODA Octavije RS napravit će nekoliko krugova na legendarnoj trkaćoj stazi u Goodwoodu. Tako će tisuće oduševljenih obožavatelja motorsporta moći dobiti prvi uvid u snagu ovog automobila.

 ‚Goodwood Festival of Speed‘ čini savršeno okruženje za svjetsku premijeru nove ŠKODA Octavije RS“, kaže predsjednik uprave marke ŠKODA prof. dr. h.c. Winfried Vahland. „Deseci tisuća oduševljenih obožavatelja automobila imaju priliku doživjeti motorsport iz prve ruke. Upravo to nudi nova Octavia RS. Naš najnoviji model nije samo najbrža Octavia svih vremena, već je ujedno veća, prostranija i praktičnija no ikada. Nova Octavia RS je sportska klasa za sebe“, kaže Vahland.

Nova Octavia RS oduševljava vrhunskim vrijednostima po pitanju snage i potrošnje: na raspolaganju su opcionalni dvolitreni benzinski motor sa 162 kW (220 KS) ili dvolitreni dizelski motor sa 135 kW (184 KS). U usporedbi s Octavijom RS druge generacije, novi motori nude veću snagu uz istovremeno smanjenje potrošnje za čak 19 posto. Sada su moguće maksimalne brzine od čak 248 km/h.

Iz godine u godinu ‚Goodwood Festival of Speed‘ privlači ‚Crčme de la Crčme‘ zaljubljenika u automobile i motorsport, jednako kao i brojne poznate osobe te desetke tisuća entuzijasta motorsporta u južnoenglesku grofoviju Sussex. Osim programa utrka, impresivni su i trkaći i sportski automobili, trkaći motocikli i reli automobili iz svih epoha povijesti motorsporta. Od 2007. godine održava se vlastito natjecanje za reli automobile na trkaćoj stazi u obliku slova U: ‚Forest Rally Stage‘ dužine 2,5 km.

Najveća ofenziva modela u povijesti tvrtke

S novom ŠKODA Octavijom RS Česi intenzivno nastavljaju s najvećom ofenzivom modela u povijesti svoje tvrtke. Cilj je povećati prodaju marke do 2018. godine na najmanje 1,5 milijuna jedinica godišnje. „2013. je godina novih modela“, kaže Vahland. Samo ove godine ŠKODA će na tržište plasirati osam novih ili redizajniranih vozila. Do kraja 2015. godine proizvođač će obnoviti svoju kompletnu paletu modela i proširiti je u važnim segmentima.

U sklopu strategije rasta 2018 ŠKODA je u zadnje dvije godine uspjela značajno povećati prodaju. 2012. godine proizvođač je s 939.200 prodanih vozila diljem svijeta ostvario novi rekord u prodaji, osmi po redu. Od početka 2013. godine do kraja lipnja marka je isporučila 464.600 vozila diljem svijeta, čime je prodaja smanjena za 5,8 posto. „Očekivali smo da u prvom polugodištu nećemo ostvariti prošlogodišnji nivo s obzirom na početak proizvodnje nove Octavije i Octavije Combi. Isto tako nismo mogli u potpunosti izbjeći niti slabost pojedinih tržišta“, kaže Werner Eichhorn, član uprave marke ŠKODA zadužen za prodaju i marketing. „Za drugo polugodište smo s oprezom optimistični. Novi modeli će nam dati vjetar u leđa“, kaže Eichhorn.