ŠKODA s dvije svjetske premijere na IAA.ŠKODA Rapid Spaceback: nova klasa u segmentu kompaktnih hatchback modela

S modelom ŠKODA Rapid Spaceback proizvođač proširuje svoju ponudu u jakom segmentu kompaktnih modela. „ŠKODA Rapid Spaceback je prvi hatchback model marke ŠKODA u klasi kompaktnih automobila i time predstavlja dodatnu prekretnicu za marku“, kaže član uprave marke ŠKODA zadužen za razvoj dr. Frank Welsch. „Time smo po prvi puta prisutni u najjačem europskom segmentu vozila. ŠKODA Rapid Spaceback je savršen automobil za mlade ljude i obitelji“, kaže Welsch.

ŠKODA Rapid Spaceback spaja dinamično svježi dizajn sa svim dobrim kvalitetama marke ŠKODA te se time vizualno i funkcionalno izdvaja od konkurencije. „Novi Rapid Spaceback je atraktivna, nova ponuda u ovoj klasi. Vozilo s visokom razinom samostalnosti i kompletnim paketom bez konkurencije“, kaže Welsch.

U novom dizajnu marke ŠKODA model ŠKODA Rapid Spaceback oduševljava jasnim, individualnim nastupom. U usporedbi s konvencionalnim hatchback modelima ovo vozilo djeluje znatno izduženo s bočnih strana. Rapid Spaceback se po želji može na brojne načine individualizirati, između ostalog s velikim panoramskim staklenim krovom i dugim stražnjim staklom. Prednji dio Rapida Spaceback pokazuje novo lice marke: novi logo na prednjem dijelu poklopca motora, upečatljiva rešetka, raspored prednjih svjetala i prednjih svjetala za maglu u obliku lista djeteline. Stražnji dio je horizontalno naglašen i oblikovan s karakterističnim svjetlima u obliku slova C, koja su tipična za marku ŠKODA.

Unutrašnjost djeluje izrazito svježe i mladenački. Za model Rapid Spaceback na raspolaganju su potpuno nova 3-kraka kola upravljača, zatim nove tkanine i dekorativne letvice. Osim sportskom elegancijom, unutrašnjost oduševljava i mnoštvom prostora za putnike. Tako putnici na stražnjim sjedalima imaju najviše slobodnog prostora za koljena i najviše slobodnog prostora za glavu u cijelom segmentu. Mjerilo standarda postavlja prtljažnik s kapacitetom od 415 do 1.380 litara.

ŠKODA Rapid Spaceback je potpuno inteligentan kompaktni model s brojnim ‚Simply Clever’ rješenjima. Jedan od primjera za posebno dobro osmišljeno rješenje je dvostruka podnica u prtljažniku. Na taj način se prtljažnik može podijeliti u dvije vodoravne razine. Isto tako ne smije nedostajati ni strugalica za led u poklopcu spremnika. Tu je osim toga i mnoštvo držača za predmete iz svakodnevnog života, pričvrsnih mreža i kuka.

Paleta motora obuhvaća četiri benzinska i dva dizelska agregata. Ubrzo nakon plasiranja na tržište će za seriju Rapid po prvi puta na raspolaganju biti GreenLine varijanta s CO2-vrijednošću od 99 g/km. Po pitanju sigurnosti Rapid Spaceback oduševljava s opsežnom opremom aktivne i pasivne sigurnosti.

 

Temeljito redizajniran ŠKODA Yeti – sada u dvije varijante dizajna

Potpuno redizajnirani ŠKODA Yeti daje važne smjernice na Međunarodnom salonu automobila IAA. Po prvi puta omiljeni kompaktni SUV dolazi u dvije varijante: kao ŠKODA Yeti uređen za grad i kao ŠKODA Yeti Outdoor uređen u izrazito avanturističkom duhu. Obje varijante dizajna očaravaju novim prednjim i novim stražnjim dijelom, svježom unutrašnjošću, pogonom na sva četiri kotača ili prednjim pogonom te dodatnim kombinacijama motora i mjenjača. Krajem 2013. godine će se obje nove varijante modela ŠKODA Yeti uvesti na prva tržišta.

„Nakon što je prije četiri godine plasiran na tržište, model ŠKODA Yeti se razvio u impresivnoj mjeri i daleko je nadmašio naša očekivanja. Svoju snagu dokazuje vrhunskim vrijednostima na cesti i terenu“, kaže Werner Eichhorn, član uprave marke ŠKODA zadužen za prodaju i marketing. „S novim izdanjem ŠKODA Yeti sada postaje još atraktivniji i svestraniji. U važnom SUV segmentu jasno smo orijentirani na rast.“

U sklopu temeljitog redizajna ŠKODA Yeti dobiva potpuno nov prednji i stražnji dio s novim ŠKODA stilskim elementima. S redizajnom ŠKODA predstavlja i dodatnu, samostalnu liniju dizajna. Kompaktni SUV će ubuduće nastupati ili kao Yeti uređen osobito za grad ili kao Yeti Outdoor sa specifičnim off-road elementima. Dok su kod ‚urbanog’ Yetija vidljivi dizajnerski elementi poput branika, zaštite podvozja, bočnih letvica i pragova vrata lakirani u boji vozila, Outdoor varijanta je opremljena elementima od plastike u off-road stilu lakiranim u crnoj boji.

U objema varijantama ŠKODA Yeti oduševljava maksimalnom svestranošću. Dostupno je sedam motora, prednji pogon i pogon na sva četiri kotača s Haldex spojkom 5. generacije i brojne kombinacije motora i mjenjača uključ. moderne DSG mjenjače. Osim toga u ponudi: novi aluminijski naplatci i unutarnji dizajnerski elementi poput 3-krakih kola upravljača, novih tkanina i dekora te inovativnih tehničkih elemenata. Tako ŠKODA Yeti kao prvi model marke dobiva opcionalnu kameru za vožnju unatrag.