Nova ŠKODA Octavia nominirana kao finalist za nagradu ‚Car of the Year 2014’Nova ŠKODA Octavia među sedam vozila u užem izboru za nagradu ‚Car of the Year’; 30 vozila u širem izboru
Nominacija za finale – još jedan uspjeh za ‚srce marke’
Car of the Year’ – jedna od najpoznatijih nagrada u automobilskoj branši

Mladá Boleslav, 17. prosinac 2013. – Žiri izbora ‚Car of the Year’ nominirao je novu ŠKODA Octaviju za finale izbora ‚Car of the Year 2014’. Samo je sedam od ukupno 30 vozila uspjelo ući u uži izbor. Finalne testne vožnje u sklopu izbora ‚Car of the Year’ održat će se u Februaru, a dodjela nagrada početkom Marta 2014. godine u sklopu Međunarodnog salona automobila u Ženevi.

Treća generacija Octavije uvedena početkom 2013. godine u Europi je najbolja Octavia svih vremena. Ovo kompaktno vozilo više no ikada potvrđuje svoj jedinstven položaj u ovoj  klasi vozila. Limuzinska i Combi verzija oduševljavaju svojom ponudom prostora izvan konkurencije, novim dizajnom, maksimalnom funkcionalnošću, inovativnim sigurnosnim sustavima i sustavima udobnosti, štedljivom potrošnjom, brojnim ‚Simply Clever’ idejama te omjerom uloženog i dobivenog tipičnim za marku ŠKODA.

Zahvaljujući svojim dobrim vrijednostima nova Octavia je sada uspjela ući među najbolje ovogodišnje novitete na vrlo konkurentnom europskom tržištu automobila. „Izuzetno nam je drago da je ugledni žiri izbora ‚Car of the Year’ potvrdio ovo mišljenje nominacijom za finale“, kaže predsjednik uprave marke ŠKODA prof. dr. h.c. Winfried Vahland. „Octavia je srce naše marke. Kompletan tim marke ŠKODA uložio je velik trud u novu generaciju. Za nas je ovaj uspjeh posebno priznanje“, kaže Vahland.

Ulazak u uži izbor za nagradu ‚Car of the Year’ potvrđuje dobar odjek nove Octavije među međunarodnim stručnim medijima nakon što je početkom 2013. godine uvedena na tržište. ŠKODA Octavia se osim toga i u komercijalnom pogledu dokazala kao pun pogodak. U studenom 2013. godine je prodaja modela Octavia primjerice u Zapadnoj Europi porasla za čak 60,9 posto. Na tržištu Europe novi najprodavaniji model je dostupan u četirima varijantama: kao limuzina, kao Combi i Combi 4x4 te kao sportska Octavia RS – s maksimalnom brzinom od 248 km/h najbrža serijska Octavia svih vremena.

ŠKODA Octavia ima posebno značenje za češkog proizvođača automobila. Prva generacija je 1996. godine bila prvi novorazvijeni model nakon pada Željezne zavjese i početka suradnje Škode s Volkswagenom. Od 1996. godine do danas kupcima diljem svijeta su isporučena gotovo četiri milijuna modela Octavia – to čini gotovo 38 posto ukupne prodaje marke u tom razdoblju.

Time je Octavia najprodavaniji model u 118-godišnjoj povijesti tvrtke.

Stoga treća generacija predstavlja najvažniji model u najvećoj ofenzivi modela u povijesti tvrtke ŠKODA. Osim u Češkoj, kompaktno vozilo silazi s proizvodne trake i u Rusiji, Indiji, Ukrajini i Kazahstanu. Od 2014. godine planira se i proizvodnja u Kini, najsnažnijem pojedinačnom tržištu marke ŠKODA. S čitavim nizom dojmljivih modela proizvođač prati svoj smjer rasta na međunarodnoj razini.

Međunarodna nagrada ‚Car of the Year’ ubraja se među najuglednije i najpoželjnije automobilske nagrade diljem svijeta, a dodjeljuje se već od 1964. godine. Žiri čini 58 novinara iz 22 europske zemlje, koji su specijalizirani za područje motora. Stručnjaci će u sklopu opsežnih testnih vožnji u veljači 2014. godine ocijeniti sve modele prema kriterijima inovacija, kvaliteta, omjer uloženog i dobivenog te dizajn. Dodjela nagrade i proglašenje pobjednika održat će se 3. ožujka 2014. godine na Salonu automobila u Ženevi.