"Emocije kompanije ŠKODA" na sajmu automobila u ŽeneviNa sajmu automobila u Ženevi (održanom od 4. do 16. Marta 2014. godine) proizvođač automobila ŠKODA naglasio je dinamiku marke čitavim nizom novih modela i varijanti modela. Vrhunac izlaganja kompanije ŠKODA na Ženevskom jezeru je spektakularna studija o dizajnu coupéa „ŠKODA VisionC“. Zbog nje dinamični razvoj ŠKODA modela i dizajna proteklih godina prelazi na višu razinu. Za svjetsku premijeru marka je odabrala predstavljanje nove ŠKODA Octavije Scout i nove ŠKODA Octavije G-TEC s pogonom na plin. Nova ŠKODA Octavia se k tome po prvi puta može vidjeti u vrhunski opremljenoj liniji Laurin & Klement. Povrh toga ŠKODA predstavlja tri nova, sportski opremljena Monte Carlo posebna modela za ŠKODA Yeti, ŠKODA Rapid Spaceback i ŠKODA Citigo. Tijekom 2013. godine ovaj proizvođač automobila je isporučio 920.800 vozila diljem svijeta. Bila je to druga po redu najbolja poslovna godina u povijesti tvrtke.

Studija o dizajnu „ŠKODA VisionC“: nabijena emocijama

Studija, „ŠKODA VisionC“, koja će biti predstavljena u Ženevi, prekretnica je po pitanju razvoja jezika dizajna marke. „ŠKODA se u zadnjih nekoliko godina dokazala kao dobro prodavana marka na međunarodnim tržištima“, kaže Werner Eichhorn, izvršni direktor odjela prodaje i marketinga tvrtke ŠKODA. „Marka stavlja sve veći naglasak na tehnologiju, dizajn, funkcionalnost i međunarodni duh. Nastavit ćemo tim putem. Naša su vozila sve izražajnija, dinamičnija i emotivnija“, tvrdi Eichhorn.

„ŠKODA VisionC“ je studija o dinamično elegantnom coupéu s 5 vrata. Vozilo se ističe svojim izražajnim dizajnom, čistim i jasnim linijama i savršenim proporcijama. Istovremeno je studija o dizajnu tvrtke ŠKODA usmjerena na funkcionalne i ekološke zahtjeve: vrlo velikodušan po pitanju prostora, što je već standardno za automobil marke ŠKODA, te s inovativnim pogonom na plin kao i odličnim vrijednostima aerodinamike.

Predstavljanjem coupéa s 5 vrata ŠKODA jasno ističe da se ne boji novih koncepata vozila. „‚ŠKODA VisionC’ je emotivna ikona, jasan signal dinamike marke koja stalno napreduje“, kaže Eichhorn.

ŠKODA Octavia Scout –multitalent za svaku avanturu

ŠKODA Octavia Scout premijerno će biti predstavljena u Ženevi. Novim izdanjem Česi predstavljaju najbolju Octaviju Scout svih vremena. Crossover model je pravi ‚izviđač’ robusnog offroad izgleda, izvanrednih voznih karakteristika čak i na zahtjevnim terenima, sa snažnim i modernim pogonom na sve kotače te inovativnom tehnologijom. Pored svoje varijabilnosti ŠKODA Octavia Scout posjeduje i sve najbolje karakteristike nove Octavije: veliku funkcionalnost, odličnu prostranost, vrlo dobar omjer uloženog i dobivenog kao i najmodernije sustave sigurnosti i komfora.

Vozilo zaista ima vlastiti karakter. Svojim markantnim pustolovnim izgledom ovo multitalentirano vozilo dobro izgleda tijekom vožnje ulicama grada kao i tijekom offroad vožnje. Izražene vizualne značajke su snažni branici sprijeda i straga kao i plastične oplate cijelog vozila. Razmak od tla je sa svojih 171 mm za 33 mm povećan u usporedbi sa standardnim Octavia modelima. U unutrašnjosti možete pronaći neke elemente dizajna koji su specifični za liniju Scout.

Odlične vozne karakteristike i za vrijeme offroad vožnje jamči moderna tehnologija pogona na sve kotače. Pogon na sve kotače koristi Haldex spojku pete generacije. K tome nova Octavia Scout osvaja bodove i za odlično ponašanje tijekom vožnje uzbrdo i odličnu vučnu silu. Octavia Scout ima i inovativnu stražnju osovinu s više spona.

Na raspolaganju su dva dizelska i jedan benzinski motor snage do 135 kW. U usporedbi s prethodnim modelima znatno su smanjene i vrijednosti emisija i potrošnje goriva nove Octavije Scout i to u prosijeku za 20 posto.

ŠKODA već od 2007. godine nudi Scout varijantu za model Octavia. Do kraja 2013. godine prodano je ukupno 53.600 Octavia Scout vozila. To odgovara gotovo 8 posto ukupne prodaje modela Octavia Combi u tom razdoblju.

 

ŠKODA Octavia G-TEC – financijski pristupačna tehnologija koja brine o okolišu

Svoju svjetsku premijeru u Ženevi imat će i nova ŠKODA Octavia G-TEC – prva serijska Octavia s pogonom na plin. „ŠKODA značajno smanjuje potrošnju i emisije tijekom razvoja svojih vozila“, kaže dr. Frank Welsch, izvršni direktor odjela za tehnički razvoj i dizajn tvrtke ŠKODA. Nova Octavia G-TEC stoga predstavlja važnu prekretnicu i obogaćuje ponudu ŠKODA modela posebno ekološki osviještenim i istovremeno financijski pristupačnim modelima.

ŠKODA Octavia G-TEC pravi je štedljivac goriva. Maksimalni domet Octavije G-TEC 1,4 TSI/81 kW je gotovo 1330 km. Motor je konstruiran bivalentno, što znači da može voziti na plin i benzin. Dva napunjena spremnika za plin prevaljuju put od gotovo 410 km. Kada se spremnici za plin isprazne pogon se automatski prebacuje na benzin, a domet pogona na benzin je oko 920 km. Dio serijske opreme Octavije G-TEC je ekološki Green tec paket (start-stop sustav i rekuperacija energije kočenja). Potrošnja je 5,4 m3 (3,5 kg) plina na 100 km, što odgovara CO2-emisiji od samo 97 g/km.

Ekološki prihvatljivi CNG pogon dostupan je i za ŠKODA Octavia limuzinu kao i ŠKODA Octavia Combi. Octavia je drugo vozilo ove marke koje ima pogon na plin. Od kraja 2011. godine ŠKODA u svom programu ima varijantu pogona na plin za gradski automobil Citigo.

Pogon na plin je važan nosivi stup strategije održivosti tvrtke ŠKODA. Izvanredne ekološki prihvatljive vrijednosti omogućuju štedljivi ŠKODA GreenLine modeli niskih vrijednosti emisija. Trenutno postoji 97 ŠKODA modela s vrijednostima emisije ispod 120 g CO2/km, a od toga ih čak 17 ima vrijednosti manje od 100 g CO2/km.

ŠKODA Octavia L&K – ekskluzivna elegancija

ŠKODA Octavia L&K koja je prvi puta predstavljena u Ženevi odiše ekskluzivnom elegancijom. L&K je kratica za Laurin & Klement, dva osnivača češke marke. Visokovrijedni L&K paket dostupan je za Octavia limuzinu i za model Octavia Combi.

Oprema između ostaloga obuhvaća: 18’’ aluminijske naplatke, bixenon prednja svjetla s LED svjetlima za dnevnu vožnju i stražnjim LED svjetlima. U unutrašnjosti se nalaze 4-krako višenamjensko kolo upravljača, elegantna smeđa sjedala presvučena kombinacijom kože/Alcantara kože, sound sustav CANTON i novo dizajnirane ukrasne letvice.

Novu Octaviju L&K pokreće jedan od tri snažna agregata: 1,8 TSI/132 kW benzinski motor te dva dizelska motora 2,0 TDI/110 kW i 2,0 TDI/135 kW. Motori 1,8 TSI/132 kW i 2,0 TDI/110 kW su po želji dostupni s ručnim ili automatskim DSG mjenjačem. 1,8 TSI sa 6-stupanjskim DSG mjenjačem dostupan je i s pogonom na sve kotače, kao i 2,0 TDI/110 kW s ručnim mjenjačem. U drugoj polovici 2014. godine uvodi se vrhunska motorizacija 2,0 TDI/135 kW uz kombinaciju 6-stupanjskog DSG mjenjača i pogona na sve kotače. 

2013. – rekordna godina s osam novih ili potpuno redizajniranih modela

2013. godina je bila puna izazova, ali je ŠKODA još jednom dokazala svoju snagu. S osam novih ili potpuno redizajniranih vozila, 2013. godina je bila rekordna godina za češkog proizvođača. Usprkos čitavom nizu predstavljenih modela proizvođač je s 920.800 isporuka kupcima postigao svoj drugi po redu najbolji prodajni rezultat u povijesti tvrtke. Posebice je tijekom druge polovice godine ŠKODA ostvarila značajniju dobit kada su novi modeli postali dostupni svima.

Nova ŠKODA Octavia dokazala se kao pravi hit s dvoznamenkastom stopom porasta prodaje u Europi. U razdoblju od rujna do prosinca 2013. godine prodaja Octavia modela je samo u Zapadnoj Europi porasla za oko 17 posto u odnosu na isto razdoblja prošle godine. I na početku godine ŠKODA Octavia nastavlja slijediti svoje fantastične ‚stope’: prodaja u Zapadnoj Europi porasla je za 40,2 posto.