Idemo u Tirol: dva ŠKODA klasika startaju na alpskom reliju u KitzbühluOve godine ŠKODA već po četvrti puta sudjeluje u alpskom reliju u Kitzbühlu. Sa ŠKODA Felicijom i ŠKODA 1000 MB Rallye u utrci sudjeluju klasici češke marke s posebnim emocionalnim nabojem. U gradu s čuvenom skijaškom stazom Hahnenkamm očekuje se 187 sudionika.

Alpski reli u Kitzbühlu ne spada samo u utrke klasičnih automobila s najvećom tradicijom, nego je i prirodno okruženje u kojem se održava j...edno od najatraktivnijih. „Alpski reli pokazuje fascinaciju povijesnih automobila. ŠKODA ove godine prezentira dva apsolutna highlighta iz svoje 119-godišnje povijesti s posebnim emocionalnim nabojem“, rekao je Michal Velebný, koordinator restauratorske radionice ŠKODA muzeja.

Sa ŠKODA 1000 MB Rallye iz 1967. godine na stazu izlazi pravi ŠKODA trkaći automobil. Reli vozilo od serijskog modela ŠKODA 1000 MB razlikuje se prije svega po dodatnim svjetlima i drugim sportskim modifikacijama. Motor je prilagođen za vožnju u automobilskim utrkama, a u model su ugrađena i sportska sjedala sa sigurnosnim pojasevima u četiri prihvatne točke. Vozilo koje u Kitzbühlu izlazi na start u prošlosti je sudjelovalo u brojnim utrkama, među ostalim u prestižnoj utrci London-Meksiko 1995. godine. Model 1000 MB Rallye raspolaže straga ugrađenim četverocilindarskim motorom obujma 1300 cmł s Weber rasplinjačom. Motor ima snagu od 90 KS dok maksimalna brzina iznosi do 170 km/h.

Kao i u dvije prethodne godine tirkizno zelena ŠKODA Felicia Cabriolet iz 1961. godine trebala bi izgledati izvrsno pred ljupkom alpskom panoramom. Elegantnim oblikom svoje karoserije, markantnim bočnim perajama i upadljivom bojom otvoreno vozilo zanosan je predstavnik ŠKODA vozila iz 60-tih godina. Vozilo dolazi iz povijesne zbirke poduzeća u Mladoj Boleslavi i spada u najomiljenije „goste“ renomiranih relija oldtimera. Cabriolet koji se proizvodio između 1959. i 1964. godine kod kolekcionara je sve omiljeniji. Ispod poklopca prostora motora radi četverocilindarski motor snage 50 KS i obujma 1089 cmł. Maksimalna brzina mu iznosi 130 km/h.

ŠKODA po četvrti puta sudjeluje na alpskom reliju u Kitzbühlu. Ove godine po prvi puta sudjeluju vozila proizvedena do 1985. godine. Ukupno na start izlazi 187 automobilskih rariteta iz sedam desetljeća. Osim što je uvedena nova granična godina proizvodnje i program je postao atraktivniji. Na svim etapama vozila sada startaju svakih 30 sekundi, a uvedene su i nove provjere.

Na sudionike čeka nova staza dužine otprilike 600 km. Utrka započinje u četvrtak prijepodne (29. svibnja) s prologom. Apsolutan vrhunac je vožnja po Großglockner alpskoj cesti do vrha Fuscher Törl na nadmorskoj visini od 2407 m, tirolska etapa vodi kroz Inntal do vanjskog Zillertala i do gradske dionice u srednjevjekovni Rattenberg. Završetak i vrhunac utrke predstavlja ulazak u cilj u centru Kitzbühla.