Nova ŠKODA Fabia: okretno malo vozilo prostrane unutrašnjosti› Nova ŠKODA Fabia: emocionalna i funkcionalna; kompaktna izvana, velika iznutra
› Savršen pratitelj u svakodnevici: prostran, praktičan, okretan i agilan
› Najveći prtljažnik u klasi: 330 litara; 17 ‚Simply Clever’ detalja

Mladá Boleslav, 26. kolovoz 2014. Nova ŠKODA Fabia ne samo da oduševljava svojim emotivnim dizajnom, nego je i praktičnija i okretnija no ikad do sad. Novi model ima mjesta za pet putnika i njihovu prtljagu, ali je zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama nadasve agilan i okretan. Prtljažnik je najveći u segmentu malih vozila. Tipično za ŠKODA modele za novu Fabiju postoji ukupno 17 ‚Simply Clever’ detalja, a među njima je čak devet novih značajki.

„Nova ŠKODA Fabia je pravi as po pitanju omjera uloženog i dobivenog sa svestranim mogućnostima upotrebe – idealan auto za modernu i istovremeno praktičnu mobilnost u gradu i savršena kombinacija emocija i funkcionalnosti“, govori dr. Frank Welsch, direktor odjela za tehnički razvoj tvrtke ŠKODA .

ŠKODA Fabia nudi mnoštvo prostora za putnike i njihovu prtljagu. Putnička kabina je nešto duža i šira nego do sada, a ipak vozač i suvozač imaju više prostora za glavu. Premda je nova ŠKODA Fabia 8 mm kraća od svog prethodnika, dužina unutrašnjosti je porasla za 8 mm i sada iznosi 1674 mm. Širina u području laktova se također povećala i to sprijeda na 1401 mm (plus 21 mm), a straga na 1386 mm (plus 2 mm).

Prtljažnik je najveći u tom segmentu. Prtljažni dio nove ŠKODA Fabije ima kapacitet 330 litara, a to je 15 litara više nego do sada i znatno više od konkurencije. S preklopljenom stražnjom klupom kapacitet prtljažnika može porasti i do 1150 litara. Zahvaljujući velikom 1098 mm širokom stražnjem otvoru, stražnjem poklopcu koji se otvara do visine od 1915 mm i nižem utovarnom rubu (659 mm) utovar je posebno lak. Utovarna površina je 960 mm široka, a to je 2 mm više nego u prethodnoj generaciji.

‚Simply Clever‘ je zahtjev koji nova ŠKODA Fabia savršeno ispunjava. U novoj ŠKODA Fabiji ovisno o opremi i željama kupaca u ponudi je do devet novih ‚Simply Clever‘ značajki.

ŠKODA u novoj Fabiji po prvi puta u svojim vozilima koristi MirrorLink™ tehniku. Ona na zaslonu infotainment sustava omogućuje prikaz aplikacija smartphone uređaja. Time primjerice upotreba navigacijskog softvera ili glazba dobivaju sasvim novu razinu kvalitete u vozilu. Umrežavanje je brzo i jednostavno. Samo spojite smartphone i Bolero pomoću USB kabela, aktivirajte način rada MirrorLink™ na radiouređaju i na zaslonu infotainment sustava pojaviti će se aplikacije koje su certificirane za MirrorLink™ (Mirror=zrcalo).

Vrlo je korisna i još jedna funkcija - SmartGate. Ona omogućuje prikaz određenih podataka vozila poput potrošnje, prosječne brzine, troškova i ostalih informacija o dionici puta u posebnim aplikacijama na Vašem smartphone uređaju, kao i njihovo pohranjivanje i mobilnu upotrebu. Prijenos podataka se odvija bežično preko WiFi tehnike.

U Fabiji po prvi puta do sada postoji strugalica za led u poklopcu spremnika za gorivo. Novi držač multimedijskih uređaja u držaču za čaše u središnjoj konzoli osigurava mjesto za mobilni telefon, smartphone ili iPod. Za reflektirajući prsluk, koji je zakonski obvezan u mnogim državama, sada postoji posebni pretinac za odlaganje u vozačevim vratima. Za bočna vrata je dostupan koš za otpatke. U mreže za odlaganje na unutrašnjim rubovima prednjih sjedala možete odložiti razne sitne predmete. Proširen je i prostor za pohranjivanje boca. U oboja stražnja vrata sada možete odložiti po jednu 0,5 l bocu. U pretinac za rukavice također možete smjestiti 1,0 l bocu. Time je u ŠKODA Fabiju sada moguće smjestiti do ukupno sedam boca: u obojim prednjim vratima, u obojim stražnjim vratima, u središnjoj konzoli i u pretincu za rukavice.

Osim toga nova ŠKODA Fabia oduševljava daljnjim ‚Simply Clever’ rješenjima, koja su se već dokazala u drugoj generaciji ovog modela. Tu pripadaju serijski držač parkirnih kartica na unutrašnjem dijelu lijevog A stupa kao i dvije izborne kuke za torbe u prtljažniku. Na zahtjev, u okviru programa mreža, red u prtljažniku omogućuju dvije mreže za pridržavanje. Stražnja polica se osim u normalnom položaju može koristiti i kao horizontalna međupodnica te odložiti vertikalno iza stražnje klupe. K tome izborno postoji i fleksibilni pretinac za odlaganje za prtljažnik, koji pomaže u osiguravanju predmeta koji inače slobodno leže uokolo. ‚Simply Clever’ je i funkcija zakretanja glavnih svjetala za maglu.