Pręt-ŕ-porter: nova ŠKODA Fabia i nova ŠKODA Fabia Combi debitiraju u Parizu› Svjetska premijera: novi mališan zvijezda je sajma Mondial de l’Automobile 

› Jednostavno više od automobila: emocionalan dizajn , inovativna tehnika,    vrhunska oprema 

› Tehnika viših klasa: vrhunska po pitanju sigurnosti, okoliša i udobnosti

› Tipično ŠKODA: najveći prtljažnik u segmentu i brojna ‚Simply Clever’  rješenja

› Nastup marke ŠKODA na sajmu u Parizu na izložbenoj površini od 1625 m2  u paviljonu 4 

Mladá Boleslav, Oktobar 2014. – Svjetla pozornice pale se za novu ŠKODA Fabiju: na salonu automobila u Parizu (od 02. do 19. Oktobra 2014. godine) potpuno novi mališan iz Mlade Boleslavi slavi čak dvostruku svjetsku premijeru: kao hatchback model i kao karavan. Na modnoj pisti automobila nova ŠKODA Fabia nastupa moderno, dinamično i emocionalno. Treća generacija modela istovremeno dobiva inovativne sustave sigurnosti, udobnosti i infotainmenta iz viših klasa vozila te je ekološki prihvatljiva kao nikada do sada. Zahvaljujući volumenu od 330 litara prtljažnik se može pohvaliti s najboljom vrijednošću u segmentu. Već od studenog nova ŠKODA Fabia se uvodi u Europu, a početkom 2015. godine slijedi nova ŠKODA Fabia Combi. S ovim dvostrukim udarcem češki proizvođač automobila odlučno nastavlja najveću ofenzivu modela u povijesti svoje tvrtke.

S gotovo 3,5 milijuna prodanih jedinica od 1999. godine Škoda Fabia je nakon Škoda Octavije najprodavaniji model marke Škoda te se sa svojim izvanrednim kvalitetama ubraja među najomiljenija vozila u svojoj klasi. S potpuno novim, trećim izdanjem ‚svježi’ mališan ponovno postavlja mjerila. „Nova Škoda Fabia je u svakom pogledu jednostavno više od automobila. Ona u jednakoj mjeri nudi inovativnu tehniku i emocionalan dizajn“, kaže predsjednik uprave marke Škoda prof. dr. h.c. Winfried Vahland. „Odličan automobil za srce i razum, idealan za modernu, gradsku mobilnost današnjice. Uvjereni smo da će nova Fabia nastaviti priču o uspjehu modela, osvojiti nove skupine kupaca te kao važan stup naše strategije rasta još više naglasiti uspjeh marke na međunarodnim tržištima“, kaže prof. dr. Vahland.

Kao prvi serijski model marke ŠKODA nova Škoda Fabia pokazuje evoluciju stilskih elemenata marke u ekspresivniji, emocionalniji dizajn. Dizajneri marke Škoda po prvi puta u seriji koriste elemente dizajna spektakularnog izložbenog vozila ‚Škoda Vision C’. Istovremeno se mogu vidjeti i elementi iz Škoda Motorsporta. Znatno oštriji nastup hatchback verzije i karavana zasniva se na kristalnim oblicima, oštrim linijama i maksimalnom preciznošću u detaljima. Fabia i Fabia Combi dobivaju usklađene i dodatno utegnute proporcije te postaju za 90 mm šire i 31 mm niže od prethodnih modela. Osim toga impresivna je i raznolikost mogućnosti individualizacije – kako izvana tako i iznutra.

Malo vozilo – velika tehnika. Po prvi puta kod ŠkodE je u novoj Fabiji moguće spojiti vozilo i pametni telefon na jednostavan način putem tehnike MirrorLink™ i nove funkcije SmartGate. Tako Škoda na jednostavan i povoljan način u automobil uvodi inteligenciju pametnog telefona. Zahvaljujući novim motorima (četiri benzinska i tri dizelska motora), ciljanom smanjenju težine na 980 kg te poboljšanoj aerodinamici potrošnja i emisije nove ŠKODA Fabije smanjuju se za čak 17 posto. Najštedljivija ŠKODA Fabia bit će ŠKODA Fabia GreenLine s 1,4 TDI/55 kW (75 KS) motorom, koja će biti dostupna 2015. godine. Njezina potrošnja dizela iznosi samo 3,1 l/100 km, što odgovara emisijama CO2 od 82 g/km.

Osim toga tu su i inovativni sustavi sigurnosti i udobnosti za novu ŠKODA Fabiju, koji su se do sada većinom koristili u višim klasama vozila. Po prvi puta u ponudi za Fabiju su Front Assistant s integriranom City funkcijom kočenja u nuždi i multikolizijska kočnica. Front Assistant pomoću radara permanentno nadzire razmak od vozila ispred te u slučaju premalog razmaka intervenira različitim intenzitetom s ciljem sprječavanja sudara – od vizualnih i akustičnih upozorenja preko jednokratnog kočionog trzaja sve do automatskog jakog kočenja. Multikolizijska kočnica smanjuje rizik dodatnog sudara. Ona se automatski aktivira čim se prepozna primarni sudar.

Ostali sustavi sigurnosti, koji su dostupni za novu Fabiju, su Driver Activity Assistant (sustav prepoznavanja umora), Speedlimiter, Hill Hold Control (potpora za kretanje uzbrdo) i elektronička kontrola tlaka u gumama. Dodatnu udobnost osiguravaju između ostalog opcijski dostupan automatski sustav zaključavanja i pokretanja KESSY, kontrola razmaka pri parkiranju sprijeda i straga, novi elektromehanički servoupravljač i veliki panoramski stakleni krov. Istovremeno nova Fabia oduševljava s mnoštvom prostora, dodatno poboljšanom funkcionalnošću i s 19 ‚Simply Clever’ rješenja.